Menu Zavřeno

Aktuální informace z MŠMT a desatero pro rodiče a děti

Odklad přijímacích zkoušek, státních maturit atd.
• Nejprve je nutné počkat na vyhodnocení opatření směrem ke školám vzhledem k aktuální situaci, jak o tom na počátku opatření hovořil náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Prymula, který stojí v čele Ústředního krizového štábu. V tuto chvíli neumíme říct, jak dlouhou dobu budou školy zavřené. Nicméně je možné říci, že ministerstvo školství již od počátku opatření pracuje na zpracování možných variant dalšího postupu. Doporučujeme sledovat stránky MŠMT a média.
Zápisy do prvních tříd
• Zápisy k povinné školní docházce budou probíhat od 1. do 30. dubna 2020 bez osobní přítomnosti dětí ve škole. Termín zápisu stanoví ředitel školy. MŠMT doporučuje upřednostnit, pokud je to možné, podání přihlášky i bez osobní přítomnosti zákonného zástupce dítěte ve škole (například prostřednictvím datové schránky, emailu s elektronickým podpisem), vhodit do schránky školy,případně dle konkrétní situace osobně do školy nebo poštou. Podrobné informace k zápisům najdete zde: http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/opatreni-k-zapisum-do-zs-pro-skolni-rok-2020-2021
– podrobnosti, jakým způsobem lze podat přihlášku – viz PRO UCHAZEČE. přihlášky můžete posílat již od 1.4. do 3.4.2020 na e-mail zszelenec@zszelenec.net, nebo do datové schránky 59p3w8.
Pokusila jsem se dát dohromady desatero pro rodiče a děti, kteří zažívají naprosto novou situaci stejně jako my pedagogové- učení na dálku.
1. ZACHOVEJTE KLID
Důležité je, abychom byli zdraví a v pohodě.
2. ÚKOLY NEJSOU PRO RODIČE, ALE PRO DĚTI
V závislosti na věku žáků by měli dostávat přiměřené úkoly. Pokud tomu tak není, komunikujte s učiteli a upozorněte je na tento fakt.

3. VÍME, ŽE NEJSTE VŠICHNI IT ODBORNÍCI A NEMÁTE VŠICHNI NEJNOVĚJŠÍ VYBAVENÍ POČÍTAČI
Uvědomujeme si, že někteří nepracujete s počítači běžně, nebo dokonce PC nemusíte mít. Komunikujte tento fakt se třídními učiteli a společně naleznete řešení.
4. NEBOJTE SE ZNÁMKOVÁNÍ
Známky v tomto období jsou pouze orientační, potřebujeme dostat děti do témat, která probíráme. Proto hodnotíme práci také slovním dovětkem.
5. POMOZTE NÁM
I my se učíme – jsou pro nás důležité postřehy typu – je lepší zadávat práci postupně, nebo naopak, chceme vědět práci na týden dopředu. ….
6. IŠKOLA A CLASSROOM
To jsou dva programy, na kterých byste měli vše najít. Pokud vás někdo odkazuje na další internetový odkaz, může sloužit k procvičování.

7. DEJTE DŮVĚRU SVÝM DĚTEM
Pokuste se s nimi promluvit ve smyslu plánování času -kdy se učit samostatně, kdy budou potřebovat pomoci.
8. PODPORUJTE SPOLEČNOU KOMUNIKACI ŽÁKŮ A RODIČŮ MEZI SEBOU
Jak známo – společná starost je poloviční starost . Mnohé společné problémy se vyřeší sdílením.
9. DŮLEŽITÉ JE HODNOCENÍ UČITELE
Na google classroom se vám objevuje termín
„ pozdě“, nebo „po termínu“- jsme v nouzovém režimu, důležité je, co vám napíše učitel, program počítá s tím, že ho všichni umí ovládat. Na iškoole dokonce sám program může udělovat známky. Nebojte se, známky vždy zadává učitel.
10. SLEDUJTE WEB ŠKOLY
V této situaci se vše rychle mění a tak se budeme snažit všechny informovat průběžně.
PŘEJME SI, AŤ SE ŠKOLA OTEVŘE CO NEJDŘÍV!
BERME TUTO SITUACI JAKO MMOŽNOST ZÍSKAT NOVÉ ZKUŠENOSTI, KTERÉ SE NÁM BUDOU V ŽIVOTĚ HODIT.

Posted in Archiv Školní rok 2021/2022